Промяната на тарифата на парното изисква задължително междинно отчитане, според доц. Ивайло Банов

В столицата поскъпването на парното вече е факт. Въпреки че промяната е по време на отоплителния сезон, от „Топлофикация-София" заявиха, че не се предвижда междинно отчитане на топломерите. А какво сме изразходвали по старата и какво - по новата тарифа, ще се изчислява по специална формула.


Формулата обаче срещна сериозна опозиция в лицето на независимите специалисти по топлотехника. Доц. д-р инж. Ивайло Банов от катедра "Топлинна и хладилна техника" в  Техническия Университет в София каза: „Аз бих бил щастлив, ако вие ми дадете тази чудодейна формула, ако я имаме, то защо тогава правим топлинно счетоводство? Не може ли по нея да изчислим какво сме ползвали?" и заключи: „Това нещо е невъзможно."


Единственият правилен ход, според доц. Банов, е да се направи междинно отчитане на уредите. „При положение, че имаме смяна в правилата, както е в момента, задължително трябва да се направи междинно отчитане, ако искаме да имаме коректни сметки и всеки да бъде сигурен, че онова, което плаща, е онова, което е изразходвал.


В никакъв случай не може да стане топлинното счетоводство с промяна в нещата, без да се направи междинен отчет", каза още Банов. Според него, без такъв отчет, е възможно пресмятанията на топлофикация в края на сезона да се окажат неверни. „Кое според вас ще бъде по-неточно - отчетът на топлата вода или на отоплението? При положение, че не се прави междинно отчитане, и двете според мен ще са грешни."

 

За да не ни изненада неприятно изравнителната сметка, винаги можем да поискаме от топлинния си счетоводител да засече топломерите извънредно. За целта обаче, трябва да подготвим близо по 10 лева на апартамент.

 

Репортер: Яна Николова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.