Специализираните магазини вече атакуват домакинствата с атрактивни намаления...

Спад в строителството за една година отчитат от Националния статистически институт. Строителната продукция, която сме произвеждали през този февруари е с 10 на сто по-малко, в сравнение с 12 месеца по-рано. Като причини статистиците посочват свитото строителство на сгради.

 

Започна сезонът на домашните ремонти. Заради кризата в строителния бранш, майсторите свалиха цени на услугите си с 20%. Специализираните магазини вече атакуват домакинствата с атрактивни намаления от по 40% за някои от материалите, необходими за ремонта в жилището.

 

Хипермаркетите за строителни материали в Пловдив вече отчитат бум в продажбите. В магазина срещаме семейство Михайлови. Предстои им основен ремонт на апартамента и вече оглеждат цените на материалите. Надяват се ремонтът да излезе в рамките на 15 до 20 хиляди лева.

 

„Банята и тоалетната, това са двете помещения, за които отиват най-много пари според мен. И останалото вече е холът. В момента детските са доста на нормални цени. Те са по-евтиния вариант", каза Весела Михайлова.

 

Само за майсторите семейството изчислява, че ще трябва да плати 4 хиляди лева. За разлика от Михайлови, Георги Терзиев ще спести част от тези разходи, защото при него повечето от ремонтите дейности почиват на максимата "направи си сам".

 

„В момента си нареждам гипсокартона по таваните и си боядисвам таваните, за да ми излезе по-евтино. Иначе не мога да насмогна. Няма откъде да взема толкова пари, за да плащам на майстори, за да купувам материали", обясни Георги Терзиев.

 

Друг е въпросът дали резултатът от работата ни ще е толкова добър, колкото от тази на професионалния майстор. Заради предстоящите абитуриентски балове все повече семейства търсят услугите на майсторите.

 

„Когато беше бумът на строителството, примерно, конкретно за фаянса нормалната цена беше 15 лева. 15-16, зависи от сложността на работата. Сега 10-12 лева максимум, защото и хората пари нямат и се съобразявам все пак с хората, за да имам работа", каза фаянсаджията Огнян Попов.

 

Той признава, че пазарлъкът с майстора сваля драстично цената на ремонта, а не стойността на материалите, защото с евтини и некачествени стоки хубав дом не става.

 

Репортер: Благой Бекриев