Учениците ще могат да получат допълнителни точки, ако пишат преразказ...

Над 58 хиляди седмокласници ще се явят след месец на изпитите за външно оценяване по български език и литература и по математика. И тази пролет тестовете ще са съчетани с препитванията за кандидатстване в елитните гимназии.

 

За първа година така нарчените „малки матури" ще се проведат на една и съща дата със зрелостните изпити за абитуриентите. Тестът по български език и литература е на 21 май, а два дни по-късно седмокласниците ще решават 20-те задачи по математика. 16 от задачите са със свободно избираем отговор, а другите 4 са с кратък, добавиха от министерство на образованието.

 

Анета и Калина от 7 „в" клас на столичното 51 училище вече се готвят усърдно за изпитите. Останалите им съученици също залягат сериозно над учебниците, защото от есента искат да учат в елитните гимназии.

 

Освен задължителните тестови задачи по български език и литература и по математика, седмокласниците ще могат да пишат и преразказ. Това ще им даде повече точки, съответно по-голям шанс за място в елитните училища.

 

Изпитните варианти ще се пазят до последно със секретни пароли. Малко преди началото училищата ще изтеглят варианта, след това получават паролата и така ще могат да отпечатат и разпространят материалите.

 

Крайните оценки ще са ясни на 4 юни.

 

Репортер: Георги Георгиев


Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.