Забраната ще влезе в сила от 1 юни...

 

Парламентът забрани пушенето на закрити обществени места от 1 юни. Това стана с приетите на първо четене промени в Закона за здравето. Позицията на  управляващите е, че по този начин се инвестира в здравето на българите.

 

Солени глоби заплашват както  собствениците на заведения, които не спазват забраната, така и самите пушачи, които пристъпват закона.

 

Ако сте пушач, от 1-ви юни трябва да се замислите дали да палите цигара в заведение. Най-сериозният мотив срещу тютюневия дим може да се окажат глобите, които скачат шест пъти. Пушач, който запали на закрито обществено място, може да отнесе глоба от 300 до 500 лева. При повторно нарушение санкцията скача от 500 до 1000 лева.

 

Солидарна отговорност с вас ще носи и собственикът на заведение, в което се пуши. Първоначалната глоба за него е в размер от 3000 до 5000 лева. При повторно нарушение той ще трябва да плати сума от 5000 до 10 000 лева.

 

Сред нарушителите на закона  може да се окаже и самият здравен министър, която призна че още се бори със зависимостта си.

 

Санкции в закона поне засега няма да има за заведенията с летни градини, тъй като според закона външните части не попадат в обхвата на забраната. Здравният министър обаче беше категорична по въпроса трябва ли да се разреши пушенето в нощните заведения. „Не, не бих подкрепила такова предложение" , заяви Атанасова.

 

Четирима от 113 депутати бяха против забраната, 10 гласуваха с „въздържал се". Единственият, който се изказа срещу забраната беше независимият депутат Кирил Гумнеров.  „Ще гласувам против закона. Не сега, не в момент на криза, в които малките заведения едва живеят." , обясни позицията си депутатът.

 

Управляващите обясниха, че решението на депутатите е демонстрация на европейско поведение, което поставя на преден план общественото здраве на населението.

 

Репортер: Ина Гълъбова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.