Това се е случило, докато мощите бяха изложени за поклонение в катедралния храм „Св. Димитър” в Сливен.

Дръзка кражба от православен храм в Сливен. Частица от изложените мощи на св. Йоан Кръстител е изчезнала от иначе запечатаното сандъче със светинята.

Това се е случило във времето, когато мощите бяха изложени за поклонение в катедралния храм „Св. Димитър". Свещениците призоваха крадеца чрез медиите, да върне откраднатото.

През август 2010-та година край Созопол бяха открити части от мощите на Св. Йоан Кръстител. Археолозите намериха зъб, части от челюстта, петата и пръстите на светеца. В края на март те бяха донесени за поклонение в Сливен. За дръзкото посегателство, извършено в православния храм се научило малко преди мощите да отпътуват обратно към Созопол. Не е ясно какво точно е взето и кой е извършителят.

"Няма да има мира нито на този, нито на онзи свят. Затова аз го моля... Това е тежък грях. Много тежък, много голям. Небето стои високо. Сега може Божието правосъдие да се забави, но рано или късно то ще задейства", призова сливенският митрополит Йоаникий.

От Сливенската митрополия предполагат, че оскверняването на мощите се е случило по време на вечерната служба на 2 април. Въпреки тежкия грях, който е извършил крадеца, има възможност за опрощение.

„Ако този човек се разкае трябва да потърси някой от изповедниците, които са в храма и анонимността му ще бъде гарантирана категорично", поясни отец Евгени.

В катедралния храм няма видеонаблюдение. Неизвестно остана, защо едва днес беше информирана Полицията в Сливен. Работата им по случая продължава.

Репортер: Веселин Илиев   


Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.