От ЕС искат данъкът върху колите да бъде единствено въз основа на отделяните вредни емисии...

Европейският съюз планира да има общи правила за данъка върху автомобилите. Ако текстът бъде приет, от 2013-та вече няма да има значение колко мощна или кога е произведена колата ни. Основен показател ще е колко тя замърсява въздуха.

Предложението е данъците за покупка и регистрация на леки автомобили, както и годишният данък да се определят единствено въз основа на отделяните емисии въглероден двуокис.

В момента всяка държава в ЕС сама решава как да облага леките автомобили. В повечето случаи дори това решение се взима на местно ниво.

У нас държавата определя минимален и максимален праг, а всяка община гласува размера на данъка. При изчисляването, най-голяма тежест имат мощността и годината на производство. Колкото по-нова е колата, толкова повече плащаме, без значение дали е по-екологична от старите.

Ако притежаваме автомобил с 90 конски сили, произведен през 2010 г., в София годишният ни данък ще е 126 лв. За кола със същите параметри, но 5 години по-стара, ще платим на общината половината от тази сума.
 
Според новото правило тези принципи ще отпаднат и за стар автомобил, който отделя повече вредни газове, ще се плаща много по-висок данък, отколото за мощен нов джип.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.