България е малка страна, но този път взе самостоятелно политически решение...

България каза „не" на АЕЦ „Белене" и това е най-доброто решение, заяви председателят на „Гражданска лига на България" Стефан Гамизов в студиото на „Здравей, България" .



Въпреки че е яростен критик на родните политици, в това число и на премиера Борисов, Гамизов коментира спирането на АЕЦ-а като проява на самостоятелно държавническо решение, което е почти несрещано в съвременната ни история. „Това е най-доброто нещо, което се е случвало на българския народ от поне 20 години насам" , заяви той.



Два дни преди окончателното решение за спиране на строежа на централата, българските политиците се оказаха сами. България е малка държава, чиито политици са много силно зависи от мнението на западния свят. Тези бяха първоначалните констатации на Гамизов.


По неговите думи, ако Трайчо Трайков беше останал министър на енергетиката, решение за спиране на „Белене" нямаше да има, а само удължавания, докато се стигне до момент, в който сумата, която трябва да се заплати, стане невъзможна.


Обществото трябва да разбере как е възможно към една инвестиция в България се записва някаква сума, която след това да се връчва на данъкоплатците. „Това не е инвестиция, а изнудване" , завърши енергийният експерт.



За новия министър на МИЕТ - Делян Добрев Стефан Гамизов сподели положителни впечатления.