Репортаж на CNN проследява тенденцията у нас да се изнасят все повече производства от съседката ни...

 

Икономиката в България обаче може да бъде подпмогната от кризата при съседите, коментират анализатори.  Репортаж на CNN проследява тенденцията у нас да се изнасят все повече гръцки капитали и производства, заради тежката ситуация в Атина.

 

Това е фабриката на гръцка фирма, която произвежда част от продукцията си в град Раковски в България. Собствениците обмислят да изнесат цялото си производство в тази страна, след като продажбите в Гърция са спаднали с 40% в рамките на 2011 г..

 

В България данъците и заплатите са по-ниски. Решението за пренасяне на производството е лесно и логично.

 

Това е сериозен проблем за Еврозоната. Не само големи фирми изнасят производството си зад граница. Частни лица също разглеждат вариантът България, където техните евро имат по-голяма покупателна способност. Например места, като ски-курортът Банско в близост до гръцката граница. Такова е мнението на Фредерик Плийтген от CNN.

 

Аристо Теодоропулос си е купил луксозна къща в Банско. Платил е 190 хил. евро. Твърди, че в  Гърция подобен имот ще му струва 500 хил. Преместването на гръцките капитали и работни места в България карат някои специалисти да определят кризата в Гърция като потенциална възможност за България.

 

От фабриката за дрехи казват, че причините са чисто икономически. Те разчитат на България за понижаване цената на своята продукция.


Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.