Все още не се знае в какво точно е обвинен държавният глава Траян Бъсеску...

 

Лявоцентристката управляваща коалиция в Румъния започна процедурата по отстраняването от длъжност на президента Траян Бъсеску. Това съобщи новият председател на Камарата на депутатите Валериу Згонеа от управляващия Социално-либерален съюз.

 

Депутатите от съюза поискаха свикването в четвъртък и петък на извънредно заседание на парламента, за да обсъди искането за отстраняване на президента от длъжност, съобщи Згонеа пред журналисти.

 

"Документът за отстраняване на президента от длъжността му е готов и ще бъде изпратен до постоянните бюра в парламента следобед", заяви от своя страна заместник председателят на Камарата Виорел Хребенчиуч. Текстът от 17 страници се отнася до последните две години от мандата на Бъсеску, допълни той, без да уточнява в какво точно е обвинен президентът.

 

Според Конституцията държавният глава може да бъде отстранен от длъжност от парламента, "ако извършва тежки нарушения, противоречащи на разпоредбите на Конституцията". Ако предложението за отстраняване бъде одобрено, до 30 дни трябва да се организира референдум за свалянето на президента.

 

Бъсеску вече беше отстранен от длъжност от партиите в Социално-либералния съюз през май 2007 г., пет месеца след присъединяването на страната към Европейския съюз. Той обаче се върна на поста си, след като мнозинството румънци гласуваха срещу отстраняването му на референдум. От тогава рейтингът му се срина заради драконовските мерки за ограничаване на разходите, които той наложи през 2010 г. в съгласие с Европейския съюз и Международния валутен фонд.