Според обвинението той е издал държавна тайна по непредпазливост...

 

Софийски градски съд ще гледа делото срещу директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов на 5 юли. Обвинението срещу него, че е издал държавна тайна по непредпазливост.

 

На 15 май делото срещу Танов започна с малки препятствия. Оказа се, че директорът на митниците е объркал залата и така делото закъсня с десетина минути. После пък имаше малък проблем с техниката. Както се очакваше прокуратурата поиска глоба за това, че Танов неумишлено е издал класифицирана информация. Самият Танов даде в началото на делото пространни обяснения. В тях той се позова на директива на Европейския съюз и поддържаше тезата, че информацията, която е дал, се отнася до запасите при управление при кризи.

 

На директора на митниците е повдигнато и предявено обвинение за това, че през септември 2011г.по непредпазливост е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна. За това Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода до две години или пробация, като обвиняемият не е осъждан и не са причинени имуществени вреди.

 

В интервю от септември Тонев е казал къде се съхраняват военновременните запаси. След сигнал от депутати на "Коалиция за България" прокуратурата прави проверка. Разследването е приключило и прокурорът преценил, че това е станало по непредпазливост.

 

От този  февруари Танов е с мярка за неотклонение "подписка".