Злополуката е трудова и тогава, ако се е случила по време на отиване или връщане от работа.


Броят на трудовите злополуки през първите шест месеца на годината се е увеличил, това съобщиха от Националния осигурителен институт. Става въпрос за 100 случая повече в сравнение със същия период на миналата година.

В началото на месеца ви показахме четиримата работници в помпената станция на ВиК в Поморие, които пострадаха при трудова злополука. Един от тях загина заради отравяне с вредни газове. Този случай обаче не е изключение.

По данни на националния осигурителен институт през първата половина на годината има регистрирани 1475 трудови злополуки. От тях 35 са завършили със смърт. Експертите обаче предполагат, че реалният брой  е много по-висок:

„Хора работят и им се възлага работа без никаква документация и ако станат някакви злополуки, те не се отчитат като трудови, а като битови инциденти и затова статистиката в никакъв случай не е изчерпателна и не е достатъчно точна”, коментира Александър Загоров от КТ „Подкрепа”.

Какво трябва да предприемем, в случай на трудова злополука?

На първо време трябва да уведомим нашия ръководител или някой друг от колегите, съветват експертите.

Оттук насетне задължението да се погрижи за нас е на работодателя. Той трябва да ни осигури медицинска помощ, да позвъни в полицията, в инспекцията по труда и в НОИ. Другата ни възможност е да се обадим на телефон 0800 14 008 към Инспекцията по труда.

Трудовите злополуки обаче не се изчерпват само с инцидентите по време на работа.

Злополуката е трудова и тогава, когато се е случила по време на отиване или връщане от работа.

За първото полугодие на 2012 са отчетени 359 случая на злополуки при отиване или връщане от работа. Независимо обаче кога се е случила злополуката, за да получим обезщетение, трябва да имаме сключен трудов договор:

Експерти обясниха, че е възможно и при граждански договор или стаж да се стигне до такова обезщетение, но то трябва да бъде търсено по съдебен път, ако работодателят не е спазил своите задължения.

Ако от НОИ признаят злополуката за трудова, обезщетението при болничен е 90% от средното брутно възнаграждение. В случаите на ивалидизация или смърт допълнителното парично обезщетение може да стигне и до няколко десетки хиляди лева.

Подробности гледайте във видеото.


Репортер: Марина Цекова