На сухо са четири хотела и всички жители на района от Траката до Златни пясъци...

       
Хиляди домакинства във Варна трети ден са без вода заради голяма авария на територията на частен имот в местност Евксиноград. На сухо са четири хотела и всички жители на района от Траката до Златни пясъци, както и целият квартал Виница. От безводие е застрашен и курортът Златни пясъци.

Туристи заплашват да напуснат хотелите, а във Виница сушата, настъпила на 15 юли вечерта, затвори детската градина.


Потърпевши са на мнение, че е възможно да се разпространят болести и се питат какво е това безобразие.

От ВиК твърдят, че в старите тръби имало три поредни пробива, а ремонтът се бавел, защото в частния имот не пускали тежка техника.

„Основанието му е, че ние трябва да му съборим храстите, шадраван, барбекю, за да стигнем до аварията. В случая е скала - трябваше да има къртач, трябваше да има багер голям, разреши ни след два дена, на втория ден да вкараме едно багерче като детска играчка, едно малко багерче. Ние сега му вземахме, храстче му унищожихме за 4 хиляди евро, както каза той и ще иска от нас да му го възстановим”, обясни Георги Чакъров, гл.инженер на ВиК – Варна.

Съвсем различна е версията на адвоката на собственика на имота - Биляна Димитрова. Тя обясни, че искане да бъде допускана друга техника не е имало, и допълни:

 

Осигурен е достъп от първата минута и не само, че не е възпрепятстван достъпът, ами е извикан и от собственика на имота.”

В двореца Евксиноград и на Златни пясъци вода била подсигурена чрез бърза връзка, признаха от дружеството. За хората и хотелите имало водоноски.

От ВиК се надяват, че тази нощ аварията ще бъде отстранена. Междувременно, много от абонатите заплашват да съдят дружеството.

От ВиК – Варна заявиха, че могат да възстановят на абонатите 10% от консумираната вода през последния месец.

Още по темата – във видеото.

Репортер: Искра Урумова