Той допълни, че атентатът в Бургас ще има бългосрочни последици за оценките на България.


„Аз се страхувам, че управляващите не чуват какво се казва и това е един от същностните им проблеми, респективно на страната”, това заяви за „Здравей, България” зам.-председателят на „Коалиция за България” Михаил Миков.

По негови думи, освен че докладът съдържа остри критики, отчита и регрес на съдебната власт.

Във връзка с терористичния атентат в Бургас на 18 юли, насочен срещу израелски туристи, бившият вътрешен министър заяви следното:

„При всички случаи този пробив в сигурността и то на такова място, каквото е летището ще има дългосрочни последици в оценките на техническия капацитет на България.”

Миков припомни, че през есента ще се обсъжда темата „Шенген” в Брюксел, с която ще бъде обвързан и докладът на ЕК.

Според него летищата са особено пространство и неслучайно по тяхно отношение се прилагат различни мерки за сигурност. В тази връзка бившият вътрешен министър заяви, че трябва да се върнат старите изключително стриктни мерки за сигурност.

„Израелските туристи в цял свят са предмет на специална сигурност, осигурявана и от Израел, и от местните власти”, допълни още Миков.

От своя страна, депутатът от ГЕРБ – Емил Радев, подчерта, че инцидентът не се е случил в охраняемата зона на летището:

Все пак това е един паркинг до летището. Това е зона, която не се регулира от властите.”

„Общи сигнали има винаги, но мерките на летищата са изключително строги”, допълни още депутатът от ГЕРБ.

Емил Радев отрече проблемите с вътрешната сигурност на България, описани в доклада на ЕК, да могат да бъдат обвързани с атентата. По негови думи, дори са били приложени много по-завишени норми за сигурност.

Целият разговор в студиото гледайте във видеото.