Плевнелиев похвали съдебната система на Консултативния съвет за национална сигурност

Според президента Росен Плевнелиев е било трудно да се предвиди терористичният акт на „Сарафово”. Това заяви той по време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) за атентата в Бургас. Той определи атентата като "дръзко и грубо предизвикателство върху националната сигурност на Република България".

 

Властта у нас според Плевнелиев трябва да положи всички усилия, за да гарантира на хората, че това няма да се повтори и няма невинни хора да преживеят отново ужаса на терора. "След 18 юли не можем да говорим само за рискове от терористични атаки. Имаме нова реалност и си даваме сметка, че е налице тежък проблем за сигурността на страната", каза държавният глава.

 

“Тази атака беше видимо добре планирана и в ресурсно отношение добре осигурена”, коментира още президентът. „Ние трябва да положим всички усилия, за да гарантираме на обществото, че това няма да се повтори, че невинни хора няма да преживеят ужаса на терора отново”, добави той.

 

Плевнелиев призова от проблема със сигурснотта да не се вадят политически дивиденти, а напротив - политическите опоненти да търсят заедно решение на проблема.

 

Междувременно докладаха вътрешният министър Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов и шефовете на служби.

 

На Съвета президентът засегна и Доклада на Европейския съюз за напредъка на България.

 

„Законодателната рамка вече е добра. Необходими са резултати. По-малко да говорим за реформи, а да постигаме резултати. Докладът на Европейската комисия е категоричен и казва ясно – имате закони, концентрирайте се върху тяхното правилно прилагане”, обобщи Плевнелиев.

 

„Важни индикатори за устойчивостта на реформата в съдебната система са предстоящите избори за Висш съдебен съвет и главен прокурор. Това е област, в която нямаме право на провал, защото правилният избор е абсолютната предпоставка за успеха на реформата. Трябва така да се работи, че да няма никакво съмнение, че във Висшия съдебен съвет ще влязат най-добрите професионалисти, че от професионалната квота ще се запълни при строго спазване на принципите за прозрачност, състезателност и конкурентност”, сподели още президентът.