Целта на мерките е да се постигне икономически растеж през следващите две години

Френският президент Франсоа Оланд обеща серия от бюджетни мерки, сред които и съкращения, чиято цел е да се постигне икономически растеж през следващите две години. В интервю за телевизия „Те еф едно” държавният глава обяви, че ще бъде създаден план за възстановяване.

 

Оланд обяви, че икономическият растеж ще е близо до нула тази година и едва 0.8 на сто през 2013 г. Това е значително по-малко от прогнозирания по-рано от правителството растеж от 1.2 на сто. Държавният глава обаче увери, че правителството му не си е губило времето и действа бързо от встъпването си в длъжност преди четири месеца. Той подчерта, че резултатите от двегодишната програма, която ще изготви, трябва да бъдат усетени през 2014 г.

 

В отговор на растящите критики срещу колебливото му управление той изтъкна високата безработица, слабата конкурентност, големите дефицити и историческото задлъжняване. "Не мога за четири месеца да постигна онова, което предшествениците ми не постигнаха за пет или десет години!", каза Оланд. Той поясни, че е необходимо тенденцията за нарастване на безработицата да бъде обърната до една година.

 

Световните агенции припомнят, че неотдавна броят на хората без препитания във Франция надхвърли 3 млн. души.

 

В същото време социолози коментират, че популярността на  президента-социалист бързо спада, а нивото на одобрение намалява.

 

Според ново проучване, всеки шест от десетима французи са по-скоро недоволни от началото на петгодишния президентски мандат на Оланд и смятат, че той не е настоятелен в реформите.