Борисов каза, че сигурно България ще се съди с руската компания, отговорна за "Белене"

Руският президент Владимир Путин идва в страната на 9-ти ноември. Официалният повод за посещението му е финализиране на договорите по проекта „Южен поток”.

Премиерът Бойко Борисов обаче предвиди, че срещата може да бъде и неприятна за руския държавен глава заради въпроса с предявения от компанията „Атомстройекспорт” иск за по-високи компенсации по проекта „Белене”.

За премиера Бойко Борисов искът на "Атомстройекспорт" за компенсации от 1 милиард евро е "вероломно изненадващ". Той допълни, че щом компанията иска съд, то тогава съдене ще има.

Борисов обаче видя полза от действията на руската компания:

„Аз мисля, че допуснаха грешка. А защо сгрешиха? Защото сега ние ще направим всичко възможно и ще обявим за нищожен договора по предишната централа.”

Първата стъпка - правосъдният министър Диана Ковачева е получила задача да разговаря с главния прокурор Борис Велчев как върви разследването във връзка с конкурсите по проекта, които са провеждани по времето на предишните правителства.

По думите на Борисов е необходимо становище за това дали конкурсът е проведен правилно.

„И тук тази руска фирма, заедно с предишните управляващи трябва да ни отговори”, допълва премиерът.

Той изключи вариант действията на "Атомстройекспорт" да са опит за натиск във връзка с проекта "Южен поток", тъй като, по думите му, всички клаузи по договора вече са уточнени и подписани. Това означава, че "Южен поток" започва да се строи. Нещо повече, премиерът допуска, че руският държавен глава може и да не знае за иска на руската компания.

„Аз истински се надявам президентът Путин да не знае за това им действие, защото ако знае, никак няма да му бъде приятна срещата на 9-ти ноември в България”, допъни министър-председателят.

Борисов се закани, че всички въпроси около претенциите на "Атомстройекспорт" ще бъдат зададени на руския президент. Ако пък все пак Путин е информиран, страната ни очаква от него решение. Въпреки това премиерът побърза да уточни, че този казус не бива да се разглежда като проблем за българо-руските отношения, тъй като, по негови думи, „приятелството между България и Русия е от векове за векове и така ще бъде”.

В тази посока премиерът се опита да оправдае и изказването на финансовия министър Симеон Дянков, който се закани, че "ще пляскаме руснаците в съда".

„Дянков малко по-образно го е казал, но надяваме се той е визирал тази компания”, допълни Борисов.

Междувременно се оказа, че плановете на управляващите за разговори с руския президент може и да не се осъществят.

Според руското издание "РИА Новости", в графика на президента Путин няма посещение в България. Те се позовават на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който казва, че към този момент държавния глава няма планирано пътуване до София.

 

Според Росен Плевнелиев Русия се опитва да ни накаже заради решения за диверсификация

И президентът Росен Плевнелиев коментира съдебния иск на „Атомстройекспорт” срещу България. Той определи действията на руската страна, като опит за наказание.

"Правителството днес взима смели и нелеки решения за диверсификация. Затова ни заплашват, вероятно затова се опитват и да ни накажат с 1 млрд. евро неустойки по един проект с неподписан договор, с неясни правила и модел", коментира Плевнелиев.

Президентът призова отношенията с Русия да бъдат регламентирани с договори:

"Тези, които в миналото наливаха милиарди без договори, виждате докъде докараха нещата. Доброто приятелство означава добри сделки за двете страни. Много често казваме не по братски, а по равно и ние искаме по равно."

 

Още мнения по темата може да намерите ТУК.



Репортер: Марина Стоименова