Според Андрей Райчев сблъсъкът „протече много нещастно за управляващите"

„Сетиха се чак сега за песента на Мишо Шамара, защото изборите предстоят. С тази история и със скандала за АЕЦ „Белене” влязохме в предизборна кампания”. Това каза в „Здравей, България” социологът Андрей Райчев.

 

След сигнал от Съвета за електронни медии и видео, което са изпратили до прокуратурата, е повдигнато обвинение на рапърите Мишо Шамара и Камен Стоянов – Конса. Производството е заради „рими, които петнят герба и знамето” в песента „Бяло, зелено и червено”.

 

Според социолога Райчев сблъсъкът в казуса „протече много нещастно за управляващите и щастливо за опозицията. Текстът, който ако не го видиш написан, не разбираш, е абсолютна глупост”.

 

Като „изключително глупава” определи Райчев и намесата на прокуратурата в художествен текст.

 

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки припомни, че песента е от три години и още тогава от партията са подали сигнал до СЕМ.

 

„Всеки има право да се излага и да се прави на интересен по всякакви теми, но да се упражняваш върху символите на държавата, е недостойно и неуместно. Не съм съгласен знамето да е част от субкултурата”, коментира Джамбазки.

 

Според него има поредица от символи, които трябва да останат встрани от „шегите и закачките” – знамето, герба и химна. „А иначе да се пипкат, да се щипкат, колкото си искат”, обобщи той.