Охраната успяла да подаде сигнал и нападателите се отказали

Опит за банков обир в София е предотвратен тази нощ. Инцидентът е станал в столичния квартал "Люлин”. Действието се развива към 1.30 часа тази нощ в клона на Централна кооперативна банка (ЦКБ) пред блок 442.

 

Петима мъже, двама от които - въоръжени с автомати, нахлуват в банката. В нея обаче има охрана. Тя веднага задейства паник бутона и се укрива зад бронирана врата. Това е уплашило грабителите и те са избягали.

От ръководството на банката отказаха коментар. Клонът на финансовата институция работи през целия ден.

От СДВР работят по залавянето на извършителите на неуспешния обир.

„Продължаваме срещите с охранителните фирми и проверките по охранителните обследвания, които предстои да бъдат извършени, точно с тази цел повишаване на сигурността на пари и ценни книжа на гражданите", заяви директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов.

„Охранителят, който е бил на работа се е справил изключително професионално”, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов.

Засега Цветанов отказа да коментира дали този опит за грабеж има нещо общо с извършителите на неуспешния опит за обир в ДСК от миналата година. Тогава крадците  заглушиха СОТ сигнала на банката и бяха на „косъм” да отмъкнат повече от 1 милион лева. След преследвания и засади, обозначени като операция "Защитените", полицията задържа 10 души. Само преди дни Цветанов съобщи, че десетимата задържани тогава са вече на свобода.

Тази година имаше редица нападения над банки, трезори, чейндж бюра. Най- големият обир беше извършен от инкасо-охранител, който изчезна с 1,5 милиона лева. В края на ноември трима с автомати обраха заплати за над 160 хил. лв. във фабрика в Перник. Също през ноември в чейндж бюро бяха задигнати 15 хил. лв. През октомври пък двама мъже обраха застрахователно дружество в центъра на столицата. Взети са над 60 хил. лв. През април мотористи в „Студентски град” задигнаха над 200 000 лева от банков клон. А през лятото в Перник микробус се опита да изтръгне банкомат. В същия град се опитаха да взривят банкомат в търговски център.

 

Репортер: Живко Константинов