В София скандираха против строежите на морето и в планината, банскалии - срещу „зеления рекет”

Нови протести заради строежите в планините и по Черноморието имаше в няколко града на страната. Природозащитници излязоха по улиците, за да поискат спиране на застрояването.
 

Близо 3 хил. души се противопоставиха на застрояването на българското Черноморие в София, Варна, Пловдив и Бургас. Конкретният повод беше продължаването на строежа в Иракли. В крайна сметка обаче надсловът на протеста беше разширен и стана "Долу ръцете от българската природа!".

Протестиращите са категорични, че строежът там е незаконен. Позицията на правителството обаче е друга, поне според екоминистъра. За Нона Караджова нарушение нямало.

 

Учаастниците в протеста искат незабавно малкото останали незастроени плажове да бъдат обявени за защитени територии и в тях да не може да се строи. По случая обаче управляващите вече се аргументираха с местния териториално-устройствен план, в който застрояването било предвидено.

Преди часове демонстрантите се срещнаха с представители на управляващите. По думите им обаче нито едно от исканията им не е било прието.

Акцията на природозащитниците предизвика контрапротест в Банско. Местни жители и кметът отново блокираха пътя за града с искания за повече лифтове и писти.

Днешната блокда в курорта беше отговор на екопротестите. По думите на Георги Главчев, „защото шепа хора, псевдоеколози… 2 до 3 хил. души в България не могат и нямат право да диктуват житието и битието на хората, които имат интерес да се развива зимния туризъм”.

Протестиращите се обявиха против „зеления рекет” и отново настояха за още писти, втори кабинков лифт и промяна в плана за управление на парк „Пирин”.

Въпреки подкрепата, която банскалии получиха от правителството, в лицето на Цецка Цачева, Делян Добрев и премиера Борисов, намеренията им са да продължат с блокадите.

И още един детайл от тази тема - Върховният административен съд е отхвърлил жалбата на Асоциацията на парковете в България, с което практически се легитимира разширението на ски зоната в Банско. Става въпрос за изграждането на четириседалков лифт в местността Платото. Решението е взето от тричленен състав на съда.