Той ще води външната политика на САЩ в следващите четири години

Човекът, който ще води външната политика на Съединените щати в следващите четири години - Джон Кери, беше изслушан от Сената за вижданията си по редица важни теми. В продължение на пет часа демократът говори по въпроси от мира в Близкия Изток и ядрената програма на Иран до глобалното затопляне на климата.

 

Джон Кери беше въведен в залата от действащия държавен секретар Хилъри Клинтън. Обстановката е добре позната на Кери, който дълги години беше председател на сенатската комисия по външна политика. Една от най-важните теми, засегнати от бъдещия държавен секретар, беше свързана с преговорите за мир в Близкия Изток. Кери предупреди, че разговорите за създаването на палестинска държава трябва да се подновят и определи себе си и Барак Обама като големи привърженици на идеята за две държави на територията на днешен Израел.

 

„Вярвам, че има начин да отбележим прогрес в преговорите между палестинци и израелци. Ако няма прогрес, времевата рамка, в която може да се стигне до споразумение, ще бъде пропусната. Това би било истинско бедствие за всички”, коментира Кери.

 

Той заяви още, че една от най-важните задачи на американската външна политика е да не допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

 

Друг акцент в изслушването беше темата за глобалното затопляне. Джон Кери определи явлението като "застрашаващо живота на милиони". И заяви, че ако бъде одобрен за държавен секретар, ще влезе в ролята на твърд защитник на ограничаването на парниковите газове и разработването на източници на зелена енергия.