Проверката ще установи дали са обявявали обществени поръчки според закона

След активизирането на Върховната административна прокуратурата, която ще проверява дейността на ДКЕВР, Агенцията за финансов надзор влиза в електроразпределителните дружества. Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от националното радио.

Задачата на тази проверка има за цел да установи дали трите ЕРП-та са обявявали обществени поръчки след 2010 година, както се изисква по закон.

Офанзивата на институциите беше предизвикана от масовите протести в редица градове в страната, предизвикани от високите сметки за парно и ток. Днес стана ясно, че прокуратурата е изискала договорите за приватизация на електроразпределителните дружества и други документи от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Проверката на обвинението се фокусира върху начина на формиране на цената на електрическата енергия и приватизационните договори на ЕРП-тата, обяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Делян Добрев коментира и заформящото се противоречие около личността на новия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Глоба вероятно ще бъде наложена на фирмата, чийто управител до преди седмица е била Юлиана Иванова. Причината е незаконна онлайн продажба на цигари, за която самата тя призна.