Високите сметки за ток са били изненада за председателя на Народното събрание

„Като управляващи бяхме неподготвени за това, което се случи”. Така председателят на Народното събрание Цецка Цачева коментира високите сметки за ток, които предизвикаха сериозни протести в страната и се стигна до подаването на оставка на кабинета „Борисов”.

 „Не съм специалист, но като гражданин за мен е необяснимо, как една сутрин се събудихме с тези сметки. Никой от компетентните институции не предупреди какво ни очаква, това за мен беше изненада”, заяви Цачева в предаването „ДикOFF”.

Председателят на 41-ото Народно събрание обаче се похвали за промените в Закона за енергетика, които бяха приети, и с намалените на цените на електроенергия, което влезе в сила от 5 март на ток. Сега на 41-вото Народното събрание му предстои в рамките на следващите няколко дни да свърши още няколко важни неща.

Цачева все пак призна, че е можело някои неща да бъдат свършени по-бързо.

 „Не свършихме докрай своята работа, защото се разминахме с очакванията на гражданите”, заяви тя.

Според Цачева правителството и парламентът са били изцяло фокусирани върху финансовата стабилност, за да могат „европейските средства да потекат към България, за да идват чуждите инвеститори”. Оказало се обаче, че разминаването с очакванията на хората е много голямо.

Така както бяхме през 2009 година най-бедната държава, сега сме на същото положение”, смята Цачева.

Председателят на народното събрание коментира още, че групата на ГЕРБ е единствената парламентарна група, която за годините на преход в различните състави на Народното събрание удържа целостта си. Според нея причината за това, е че всичките депутати на ГЕРБ са били лоялни към партията, към каузата, с която са тръгнали през 2009 година.

Цецка Цачева допълни, че във всички парламентарни групи, във всички състави на Народното събрание има т.нар. анонимници. Тя обаче е приятно изненадана от депутатите на ГЕРБ при обиколките си из страната, от работата, която вършат в партийните структури по места.

 

Целия разговор гледайте във видеото