Не само времето пречи на служебния кабинет, смята Муравей Радев

Двама бивши финансови министри и експерт-икономист обсъдиха в студиото на „Здравей,България” финансовите и социални мерки на служебния кабинет и пътищата за излизане от тежката ситуация. Сред темите в разговора попадна и намерението на премиера Марин Райков да търси изход от безпаричието в бизнеса.

 

Времето е малко, но не е невъзможно да се направи най-необходимото, смята Христина Вучева, бивш финансов министър и вицепремиер в служебния кабинет на Ренета Инджова. „Очаквам на днешния тристранен съвет да постъпят и някои предложения от страна на синдикатите”. По думите й дори при сегашния бюджет не е проблем да се намерят 100 млн. и да се решат проблемите на най-бедните. „Друго не може да се направи за тези два месеца”, смята Вучева.

 

По думите на Муравей Радев, ако искаме да избегнем гръцкия сценарий не трябва и да си помисляме за трайно увеличаване на доходите при изтънелия в момента държавен резерв.

 

Не само времето пречи на този кабинет”, смята бившият министър на финансите, а и „огромното недоверие към управляващите, изобщо”. „Това правителство ще управлява една държава, изтощена от четиригодишна икономическа криза. Тя прерасна в социална, а оттам в политическа – стана три в едно”. Радев смята, че „маневреността на финансовия министър при действащ бюджет е нищожна”.

 

При 30-милиарден бюджет винаги има някоя дупчица, която ако се запуши, ще се спестят 20 – 30 или повече милиона, отбеляза икономистът в „Отворено общество” Георги Ангелов. „Второ – нека не забравяме, че по европейския социален фонд имаме да усвояваме почти милиард евро, 80% от които  още не сме усвоили.”

 

Повече за възможностите пред служебния кабинет да повлияе на социално-икономичската обстановка в страната гледайте във видеото.