Строителните дейности бяха спрени още вчера, а с днешна дата концесията беше развалена

Шефът на регионалната екоинспекция в Бургас Бойчо Георгиев получи последно предупреждение за уволнение. Причината е незаконното строителство в резервата „Ропотамо”.

 

Строителните дейности бяха спрени още вчера, а с днешна дата концесията беше развалена.

 

 „Констатирано е грубо нарушение на Закона за защитените територии. Изцяло е подменена старата съществуваща сграда, което не е съгласувано с регионалната инспекция. От регионалната инспекция е съгласувано извършването на текущ ремонт”, обясни Ваня Димитрова от екоминистерството.

 

На мястото обаче има изградена нова дървена конструкция, за която няма никакви разрешителни. Сега постройката трябва да бъде премахната.

 

На концесионера е съставен и акт за административно нарушение. Размерът на санкцията е от 5 до 50 хиляди лева.

 

Днешните констатации обаче влязоха в противоречие с вчерашното експертно мнение.

 

„В резервата няма право да се извършва строителство, но в случая заявявам, че тази дейност не е строителство, а ремонт на съществуващо заведение ”, заяви вчера Димитър Трошев, Директор „Контрол на околната среда” – РИОСВ Бургас.

 

Така се стигна и до последно предупреждение за уволнение на шефа на екоинспекцията в Бургас Бойчо Георгиев. Причината е, че пред ръководството на министерството Георгиев обяснил, че наемателят го е информирал, че ще ремонтира покрива на намираща се там сграда, но не и че ще строи.

 

„В последствие се оказва, че наемателят е започнал една много по-мащабна реконструкция, но неговото провинение е това, че той не е проконтролирал какво прави наемателя”, заяви зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.

 

Това не е първото провинение на Бойчо Георгиев. Името му беше замесено и в скандала с дюните в Несебър, станал по-известен като „Дюнигейт”. Това обаче е първият път, в който се стига до наказание. Обяснението на експертите, е че в този казус  става дума за резерват и контролът е трябвало да бъде извършен именно от него.

 

Самият Бойчо Георгиев от вчера бил в отпуск.

 

Договорът на наемателя за другата дейност - разходка на туристите с лодка, остава в сила.

 

Репортери: Мария Димитрова и Елена Танева