На първо място парите ще отидат за подпомагане на безработните чрез програми за временна заетост

Държавата е намерила 50 милиона лева, с които да подпомогне най- бедните българи. Това разказа източник на Нова телевизия след работна среща в социалното министерство.

 

На първо място парите ще отидат за подпомагане на безработните чрез програми за временна заетост.

 

Еднократна помощ ще има за семействата на деца с увреждания. Те ще получат по около 50 лева.

 

Малко над 65 лева еднократна добавка ще получат хората, които надвишиха с до 10 лева прага и така не успяха да вземат енергийни помощи през миналия отоплителен сезон.

 

Парите ще бъдат получени не само от тези, които са кандидатствали за енергийна помощ, но и от тези, които не са подавали заявления.

 

Ако останат пари, отново с 65 лева еднократно ще бъдат подпомогнати и хората, получили помощи през изминалия отоплителен сезон. Шанс има и за работещите бедни, тоест тези с доходи под 350 лева. Те може би ще получат ваучери за храна.

 

Дали обаче ще бъдат подпомогнати всички с доходи под 350 лева месечно, или само тези на минимална работна заплата, зависи от резервите на бюджета.

 

Отделна помощ за пенсионерите с пенсии под 200 лева едва ли ще има, защото това би струвало на бюджета 125 милиона, а държавата не разполага с такива резерви.

 

Майките също едва ли ще получат добавки, освен ако не взимат енергийни помощи. Очаква се точният разчет на министерство на финансите да стане ясен на заседание на Министерския съвет в четвъртък.