Местният парламент гласува Христо Бозов да е временният градоначалник

Варна вече има нов кмет. Това е Христо Бозов, който ще изпълнява длъжността до провеждането на частични предсрочни избори. До избора му се стигна, след като Кирил Йорданов подаде оставка под натиска на многохилядни протести в града. 

 

Днешният избор на временен кмет премина в пълно единодушие. Всички 35 общински съветници гласуваха за доц. Христо Бозов. Въпреки това в залата бе доста нагорещено, тъй като присъстваха протестиращи, които настояваха за оставката на общинските съветници.

 

„Ние имаме нужда от успокояване на обстановката както с оглед на изборите и предвид туристическия сезон, който дава прехрана на много от нас. Отделно, предвид очакванията на хората, градът има нужда от промяна и то промяна чрез прозрачност”, каза Бозов. 

 

Първите стъпки - всички договори на обществените поръчки, възложени от местната власт ще бъдат публикувани на официалния сайт на Общината. Започват проверки на дейността на различните дирекции на администрацията и при нарушения ще се искат оставки. Ще има ежедневни срещи с гражданите както по райони, така и с предварителен график в общината. 

 

На въпрос дали ще може да работи с Общинския съвет, Христо Бозов коментира, че на този етап Общинският съвет е необходим дори и за ежедневните нужди.
  

Не на това мнение обаче са протестиращите от Отворения обществен съвет. Някои от тях се заканиха, че няма да пуснат съветниците извън общината, ако те днес не депозират своите оставки. 

 

Административният съд вече е отхвърлил три от жалбите срещу решението на Общинската избирателна комисия за оставката на кмета Кирил Йорданов. Искането за оставката на общинските съветници на част от протестиращите обаче остава. Вече се събира и подписка в три пункта в града, съобщи кореспондентът на Новините на Нова от Варна Искра Урумова.

 

Кой е доц. Христо Бозов и като какъв го познават хората – гледайте във видеото.