На 27 март изтече последният срок, в който партиите можеха да подадат документи за вота през май. Според ЦИК 71 политически партии са подали заявления за регистрация за участие в изборите. До този момент от ГРАО са проверили документите на осем от тях.

 

Една от последните, подали документи, беше партия „Синьо единство”. Това е политическата формация на Надежда Неински и Мартин Димитров. Двамата обаче не дойдоха за регистрацията в ЦИК. Пред комисията подписите на симпатизантите и членовете на партията представи председателят на „Синьо единство” Христо Панчуков. 

 

„Идеята ни никога не е била да правим поредната самоцелна партия вдясно. Идеята винаги е била да създадем единна партия с ДСБ след тези избори. Това е само първата стъпка в тази посока”, обясни председателят на „Синьо единство” Христо Панчуков. 

 

Представителите на политическата формация внесоха 11300 подписа в ЦИК. Почти толкова подписа имаше и Весела Драганова, която регистрира Партията на българските жени за изборите. 

 

Междувременно все още не е ясно кой ще представлява „Синята коалиция” в избирателните комисии. Представителите на ДСБ и СДС на Емил Кабаиванов претендират за едни и същи места в комисиите. Решението на казуса трябва да дойде от ЦИК.