Най-голямо ще е увеличението за отпуснатите пенсии до 2009-та година - с 9.8%

Вече имаме дата, на която пенсионерите ще започнат да получават по-високите си пенсии – това е 8- ми април. Увеличението ще засегне 2 милиона и 200 хиляди души

 

Доходите на пенсионерите не са променяни от 4 години. Над 2 милиона ще са тези, които ще получат максималното увеличение. Всички, които са подали документи до края на миналата година, могат да разчитат на увеличение, дори, ако първата им пенсия не е изчислена до 1 април. 

 

Учителската професия събира Мария и Цветана преди повече от 50 години. Оттогава пенсионерките са неразделни. Всяка от тях взима пенсия от около 200 лева. Затова жените с особено нетърпение очакват нарастването на доходите си.

 

От понеделник доходите на възрастните хора ще се променят, но размерът на увеличението ще зависи от годината на отпускане на пенсията. Най-голямо ще е увеличението за отпуснатите до 2009 - та година - с 9.8 процента. Това увеличение ще засегне около 2 милиона пенсионери. Пенсиите, отпуснати през 2010-та ще скочат с 8.8 на сто, тези от 2011-та година с 5.7%, а отпуснатите миналата година ще са с минимален ръст от малко над 2 процента.

 

„Основното подобрение е, че хората ще получават повече, като нашите разчети показват, че средното увеличаване на получаваната пенсия от пенсионер е с 32,11 лева.”, каза Бисер Петков, управител на НОИ.

 

Увеличени ще бъдат също наследствените пенсии и вдовишките добавки, като се вземе предвид годината, когато починалият е бил пенсионер.

 

Възрастните хора, които искат да проследят как точно се е получила новата им пенсия, ще могат да получат безплатен документ за това в клоновете на НОИ.