Река Марица пък е повишила нивото си със 70 сантиметра

Втори ден язовир “Доспат“ прелива заради обилните валежи. Водите от съоръжението се изпускат контролирано. Наложило се е изпускане и на язовир “Кричим“.

 

Тази сутрин язовир „Доспат“ прелива с 400 литра в секунда. Водата му се отвежда към язовирите “Въча“ и „Цанков камък“. В тях все още има свободни обеми.

 

„Последното денонощие има три пъти контролирано изпускане на води от язовир “Кричим“. Това е с цел освобождаване на обеми”, каза Атанаска Тунтова, директор на „Басейнова дирекция“ – Пловдив.

 

Кметът на Кричим алармира, че никой не е предупредил местното население за изпускането на язовир "Кричим", който се намира над самия град. Самият той също не е бил уведомен. Над 32 кубика в секунда се изливат от основния изпускател.

 

„Ако някъде възникне проблем ще бъде тук, в старото корито на река Въча, защото не е почистено”, коментира кметът на Кричим.

 

В района на Пловдив река Марица е повишила нивото си със 70 сантиметра, предупреждава системата за ранно известяване при наводнения.

 

Към момента „Басейнова дирекция” е издала 50 предписания за опасни общински и частни язовири и за непочистени корита на реки в Югоизточна България.

 

Репортер: Благой Бекриев