Безвредни на пръв поглед съставки могат сериозно да увредят здравето ни

В сезона на диетите, лекари и фармацевти предупреждават да внимаваме за опасни хранителни добавки и методи за отслабване. Безвредни на пръв поглед съставки могат сериозно да увредят здравето ни, обясняват специалистите. 

 

Хапчета от Южна Америка, билки от Африка, отвари от Китай... Според фармацевтите, у нас вече могат да се открият хранителни добавки за отслабване от всички краища на света. 


„В България има марки, които ги няма никъде другаде по света и са водещи в продажбите. Много често Агенцията по храните се сблъсква с храни, които не познава, чиито ефекти не са изследвани и това определено крие рискове”, обясни Николай Костов от Асоциация на собствениците на аптеки.


Въпреки ефекта върху фигурата, добавките с хром например са противопоказни за болни от диабет, обясняват лекарите.


Диетологът проф. Божидар Попов отбеляза, че фибрите не се препоръчват при хора със стомашно-чревни заболявания, тъй като могат да ги изострят.


Затова диетолозите напомнят, че препаратите за отслабване трябва да се приемат след консултация със специалист. Пазаруването на добавки по интернет също крие опасности.


Иначе, можем да отслабваме и по традиционния начин – по-ниско енергийна храна, повече движение и двигателна активност и без рискове за здравето.


Гледайте повече във видеото.