Причината е евентуалното поскъпване на въглищата

Рискът от увеличение на цената на тока от първи юли остава заради евентуално поскъпване на въглищата. Решението за това трябва да вземе министърът на икономиката и енергетиката. 

 

Цената на въглищата се отразява директно и в цената на тока, който плащат потребителите. Заради това и икономическото министерство все още търси начин, по който това гориво да не поскъпва. 

 

„Когато се прегледат всички разходи, които могат да бъдат свити, ще се види и съответно дали трябва, или не трябва да се вдига цената на въглищата, а оттам и цената на тока”, заяви икономическият министър Асен Василев.  

 

Премиерът Марин Райков предупреди да не се предприемат "авантюристични"  стъпки като протестно спиране на работа в мините. 

 

„ В този дъждовен сезон това би имало изключително неприятни последици. За отводнавянето ще са нужни милиони. Всяко неразумно действие ще има тежки последици предимно върху по-нататъшната работа на миньорите”, смята премиерът Марин Райков.

 

Други по веригата, които влияят на цената на тока, са зелени централи. В „Здравей, България” министърът на икономиката и енергетиката съобщи, че някои от производителите на зелена енергия някак са успели да удължат деня.

 

„Имаме фотоволтачни централи, които за месец февруари са работили със слънце-греене 32 часа в денонощието. Явно са открили някакъв начин да минават през времето напред и назад и да произвеждат 8 часа повече на ден, отколкото има в денонощието. Говорим за слънцегреене”, обясни министърът. 

 

Слънце-греенето през февруари е било средно 10 часа при стандартно 24 часово денонощие, показа проверка на Нова телевизия.

 

ЕРП-тата са длъжни да изкупуват произведената зелена енергия и заради това поискаха и вдигане на цената на тока за клиентите от юли. Тук поне има резерви това да не се случи.

 

Според Асен Василев няма смисъл в идеята да има различни тарифи за бедни и богати.

 

А що се отнася до прокурорската проверка в чешкото дружество ЧЕЗ и коментарите от страна на чешкия премиер за своеобразен натиск върху чуждите инвеститори, министър-председателят Марин Райков посъветва колегата си Петър Нечас да не коментира работата на прокуратурата. 

 

„ Аз лично не коментирам работата на прокуратурата, бих посъветвал да направи същото и моя колега от Чешката република”, заяви Райков. 

 

До дни трябва да дойдат инспекторите от Брюксел, за да изследват болната ни енергийна система, както сам я определи Асен Василев.