Лидерът на левицата заяви, че започват спешни разговори за съставяне на правителство

Правителството на Бойко Борисов падна от власт и няма да се върне. ГЕРБ загуби легитимност да управлява”, каза по време на пресконференцията лидерът на БСП Сергей Станишев след проведените предсрочни парламентарни избори. 

 

„Те са в тотална изолация. Би било обида за българските граждани, ако се признае ГЕРБ за победител в тези избори”, добави Станишев. Според него ГЕРБ не могат да съставят правителство. Според него ако имат достойнство те трябва да спестят време и да не приемат мандат за съставяне на правителство.

 

„В тази тежка икономическа, социална, политическа и духовна криза няма време за пазарлъци. Имаме нужда от стабилно правителство, което да изведе страната от кризата”, добави лидерът на левицата. 

 

„Това е голяма морална победа за нас. Много хора, които досега не са гласували за нас го направиха, защото видяха последователност в нашата политика. Няма да предадем вашето доверие. То е най-ценно за нас. Ще се върнем към нормалността”, добави още Станишев. 
Той беше категоричен, че ще се борят за радикална промяна и за социална България. 

 

Единственото възможно правителство според него е програмното правителството. „Не можем да съставим правителство с ГЕРБ. Това би било предателство. Трябва да започнат консултации незабавно. Затова започваме спешни разговори с политическите формации. На първо място с двете политически сили, които получиха най-голямо доверие. Няма ад избягаме от отговорност и ще формираме правителство”, категоричен беше той.

 

Лидерът на левицата каза, че служебното правителство се е провалило в основната си задача – провеждане на честни и свободни избори. „Нищо от това не беше свършено. Не бяха взети мерки за ограничаване на контролирания и купения вот”, каза Станишев и добави, че не става само с приказки. „Можем да говорим дори за саботаж от страна на служебното правителство”, категоричен е той.

 

„Ще се стремим към максимална подкрепа, но без ГЕРБ. Ще проведем разговор с парламентарни сили и неправителствени организации”, каза още Станишев и допълни, че ще търсят подкрепа и от партия „Атака”, които получи солидна подкрепа. „Нямаме ограничения”, каза той.

 

На въпрос на Нова телевизия защо хората не ги припознават като алтернатива той каза, че БСП са на тези избори имат значително увеличение на хората, които са гласували за тях. „Много хора разбират, че ние сме основната сила на промяната”, добави той.

 

ГЕРБ ще остане в опозиция”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев още при пристигането си в НДК. Въпреки че засега неокончателните данни сочат, че ГЕРБ печели най-много от гласовете на избирателите, от БСП са категорични, че доскорошните управляващи няма да вземат втори мандат