Изпитният вариант беше изтеглен от близо 12 милиона комбинации

Повече от 62 хил. зрелостници в цялата страна се явиха на матура по български език и литература. Час преди 8 часа в дворовете на училищата започнаха да идват бъдещите абитуриенти, за да се явят на матурата по български език.

 

По традиция изпитният вариант беше изтеглен рано сутринта на принципа на тотото от близо 12 милиона комбинации. Въпреки сложната система все пак имаше слухове още часове преди изпита, че има изтичане на информация. Изтеглена бе тема по стихотворението на Пейо Яворов "Заточеници". Въпреки, че името на Яворов беше сред коментарите в мрежата, произведението не съвпадна със слуховете.

 

От просветното министерство разпространиха заданието за матурата - интерпретивно съчинение или есе, които трябва да представляват аргументативен текст в обем до четири страници на тема „Изгубената родина“.

 

Държавните зрелостни изпити се провеждат от 2008 г. като задължителните са два – по български език и литература и по учебен предмет по избор между математика, чужд език, философски цикъл, история и цивилизация, география и икономика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, припомня БГНЕС.

 

Резултатът от матурата може да послужи като вход към университетите.

 

Над 60 хил. ученици на матураЗрелостният изпит е генериран рано тази сутрин чрез компютър от 12 млн. възможни комбинации, а втората част за създаване на текст - от 30 генерирани теми. Ето защо е невъзможно да има предварително изтичане на информация, твърдят експерти.

 

Около 120 хил. ученици от 7-ми и 12-и клас се явят на изпит днес. За втора година матурите и външното оценяване по български език и литература се провеждат две в едно. За да се ограничат възможностите за преписване, абитуриентите са на изпит в други училища, а не в тези, в които учат. Дванайсетокласниците и седмокласниците са отделени като ще бъдат разпределени на различни етажи в училищата.