Бившият премиер каза, че ГЕРБ ще работи за запазване на държавните институции и авторитета на България

„42-рото Народно събрание е натоварено с много очаквания от хората. Нека с общи усилия, чест и достойнство да се откажем от нечестните похвати в политиката”, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първото заседание на новия парламент.

 

По думите му политическите настроения срещу тях са лош политически сигнал за българските граждани и партньорите в чужбина. „Ако си мисли, че атакувате само нас, много се лъжете”, каза Борисов. Той призовава за спиране на взаимното партийно омаскаряване

 

Бившият премиер каза, че ГЕРБ ще работи за запазване на държавните институции и авторитета на България. „Нека с общи усилия, чест и достойнство да се откажем от нечестните похвати в политиката”, каза Борисов.

 

По думите му е трудно да се обясни програмно правителство между БСП, ДПС и „Атака” при такива различия в програмите им. „Задължен съм да предложа състав на правителство. Ако нашият кабинет не получи подкрепа, той ще продължи да работи, но не в сянка, а като постоянен коректив, който ще предлага решения. Най-лошият сценарий за България са безпринципни коалиции. Няма тема, по която и трите партии да са поели еднакви ангажименти пред избирателите си”, заяви Борисов. 

 

„Призовавам Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров да не се крият зад Пламен Орешарски. Редно е някой от тях да застане начело. Механичен сбор от партии не може да даде възможност за управлението на страната”, смята той.

 

Според председателят на ГЕРБ животът на българите може да се подобри единствено чрез европейска политика и критерий за управление. 

 

Той заяви, че още от първия ден на Народното събрание ГЕРБ ще предложи и гласува всички закони, които гарантират запазване на финансова стабилност, енергийна независимост, модернизация на страната, електронно управление, развитие на човешкия потенциал на нацията, научни изследвания, развитие на българската култура. Те ще предложат също така замразяване на депутатските заплати, повишаване на майчинските от 240 на 310 лева, създаване на нов Кодекс на труда, допълнителни права за гъвкава заетост, приемане на закона за средното образование.

 

„Политическите опоненти са си опоненти, както водата и олиото не могат да се съберат, така и нашите тези не могат”, каза лидерът на ГЕРБ. Той се обърна към останалите партии в парламента с думите: „Убеден съм, че ще направите правителство. Можете да разчитате на ГЕРБ за подкрепа за мерките, които трябва да се предприемат. Този, който поеме управлението сега, това е изключително смела и отговорна постъпка и трябва да има подкрепа. Пламен Орешарски ще има пълна подкрепа в непопулярните мерки, които трябва да предприеме. Политическото говорене е едно, прагматичното е, на което можете да разчитате”.