Две трети от българите гласуваха за промяна на статуквото, заяви лидерът на социалистите

„Днес България наистина е затаила дъх. България очаква, как ще започнем, какъв дух, тон и съдържание ще даден на работата на Народното събрание, ние, народните представители. Гледат ни огромен брой български граждани – изтощени, на ръба на отчаянието, изпълнени с недоверие, с огромен гняв, заради мизерията, заради несигурността на днешния и утрешния ден, заради усещането на погазената справедливост и собственото им достойнство”. Това заяви пред депутатите лидерът на Коалиция за България, втората политическа сила в новия парламент, която обаче е с най-голям шанс за съставяне на правителство. В обръщението си Сергей Станишев констатира парадоксите на днешната ситуация в няколко направления и призова 42-то Народно събрание да върне доверието в институциите.

 

„Тук сме, защото имаше извънредни избори, защото десетки хиляди българи излязоха на улицата и поискаха промяна… Едно правителство за първи път от 90-та година си тръгна след улични протести”, каза председателят на БСП и президент на ПЕС и в отговор на неодобрителните възгласи от дясната част на залата уточни, че кабинетът на Жан Виденов е отишъл в оставка още преди протестите от януари 2007 г.  

 

„Имахме избори, които се проведоха в условия, в които цялата мощ на изпълнителната власт работеше за една политическа сила и беше разкрит заговор срещу демокрацията и конституционния ред на държавата и опит да се изземе върховното суверенство на гражданите да избират свободно.”

 

Имаме партия, която е математически победител – ГЕРБ. Само че не се усеща онзи истински триумф, защото не се знае каква част от гласовете са истински и каква купени и осигурени чрез натиск”, откри следващия парадокс Станишев и добави: „Парадоксално е, че същата тази партия иска касиране на изборите”. Президентът на ПЕС обвини  бившите управляващи, че искат „още три месеца на нестабилност и липса на институции, на парламент, който да се захване с проблемите на обществото”.

 

„Изборът е между волята на една партия, която иска властта в свой интерес и крещящата нужда за възстановяване на една държава”, заяви Сергей Станишев. „В обществото има остра нужда от възраждане на всички тези идеали заради, които започнаха промените преди 23 години. Затова три идейно несъвместими партии заявяват, че няма как да подкрепят правителство на ГЕРБ”, каза лидерът на социалистите, който няма да оглави бъдещия програмен кабинет, а предоставя тази възможност на технократа Пламен Орешарски.

 

Две трети от българите са гласували за промяна и срещу статуквото, посочи Станишев, според който има победа на здравия разум, която макар и непълна, „дава възможност за отвоюване на терен”.

 

Социалистът посочи, че има няколко спешни задачи, сред които възстановяването на държавността, защото държавата трябва да се грижи за общото право и на социалния характер на икономиката. Той призова още за „сигурност, справедливост, върховенство на закона, поддържане на всички жизнени структури на страната… за възстановяване на икономиката и ролята на държавата в икономическия процес”.

 

Този парламент трябва да започне да възстановява доверието на хората в институциите, заяви още Станишев и обеща: „Ще реализираме в максимална степен ангажиментите, които поехме, за дълбока промяна”. Лидерът на БСП призова за възстановяване на чувството на общност и чувството на социална справедливост в България. Държавност, развитие и справедливост – за това ще работят всички депутати от Коалиция за България.

 

Гледайте във видеото цялото обръщение на Сергей Станишев.