Над 120 000 ученици се явиха на изпити по български език и литература

Над 120 000 ученици от седми и дванайсти клас се явиха на изпит днес. За втора година матурите и външното оценяване по български език и литература се провеждат в един и същи ден.

 

Изпитите преминаха при засилени мерки за сигурност. За да се ограничат опитите за преписване, абитуриентите се явиха на матура в други училища. Седмокласниците пък бяха разпределени по зали, избрани на случаен принцип. В много от училищата – провеждането на изпитите се следеше от камери, а квестори строго пазеха учениците в класните стаи и по коридорите. Полицаи следяха за реда около училищата.


По традиция големият изпитен маратон започна от рано. Малко след 4:00 сутринта на принципа на тотото - от близо 12 милиона комбинации беше изтеглен изпитният вариант за матурата.


Минути след това задачите бяха адаптирани на брайлова азбука за незрящите ученици и защитени с две пароли потеглиха към училищата. А там, час преди матурата, вече се събираха бъдещите абитуриенти.


Въпреки сложната система, няколко теми предварително изтекоха в интернет и внесоха смут сред зрелостниците.


„Тези варианти, които изтекоха не бяха същите, а днешните не ги знам. Нека да разсъждаваме като Министерство на образованието, а не като главна прокуратура или ДАНС”, отговори на журналистите министърът на образованието Николай Милошев.


Точно в 9:00 стана ясно, че зад изтегленият вариант стои стихотворението „Заточеници” на Пейо Яворов. Зрелостниците трябваше да напишат съчинение или есе на тема „Изгубената родина”.


Проверката на матурите започва на 24 май. С оценките от тях дванайсетокласниците ще могат да кандидатстват в голяма част от университетите.

 

Час след началото на зрелостния изпит в министерството беше изтеглен и вариантът за седмокласниците.


За два часа и половина кандидат-гимназистите трябваше да се справят с тест от 25 задачи и да преразкажат разказа „Акулата” от Лев Толстой. Втората част от изпита е задължителна само за седмокласниците, които ще кандидатстват в елитните гимназии. Без оценка на теста обаче не могат да завършат 7-ми клас.


Оценките по български език и литература и за зрелостниците, и за седмокласниците, ще са ясни до 10 юни.