Трима души остават в ареста след нападението срещу лекари

За какви реформи се договарят БСП и ДПС?

 

Няма да има промяна в плоския данък, заяви депутатът Йордан Цонев от ДПС след консултациите на партията му с Коалиция за България. От 1 октомври ще има промени в  има разширяване в системата за енергийно подпомагане, специални мерки ще бъдат предприети и за подпомагане на семейства с първокласници. И още – след 4 годишно замразяване на обезщетенията за майките с деца от 1 до 2 години, кандидат-управляващите обещаха парите  да нараснат от 240 на 310 лева още от 1 юни. Няма да бъде допуснато увеличението на цената на тока от 1 юли, ако дотогава не е завършил анализът на сектора.

 


Трима души остават в ареста след нападението срещу лекари

 

Жена и двама мъже все още са в ареста след жестокия побой над екип на спешна помощ. Първоначално от МВР арестуваха шестима души, но след 24 часа трима от тях са били освободени. Припомняме ви, че малко след полунощ вчера в столичния квартал Овча купел хора в нетрезво състояни нападнаха лекар, медицинска сестра и шофьор на спешна помощ. Според близки на нападателите причина за нападението е било забавяне на медицинския екип. Справка от здравното министерство обаче доказа, че линейката е била на посочения адрес 5 минути след сигнала. Причина за обаждането на 112 се оказа 15-годишно момиче с 4,3 промила алкохол в кръвта. Днес от Пирогов съобщиха, че състоянието й е добро и още днес тя ще бъде изписана от токсикологията. За случая вече е информирана агенцията за закрила на детето, тъй като момичето е непълнолетно физическото състояние на медиците е добро, психическите травми обаче остават:

 

 

Стара Загора гласува „за” или „против” полигона „Змейово”

 

При ниска активност протича местен референдум в Стара Загора. Въпросът, на който трябва да отговорят жителите на града, имащи право на глас е
"Да бъде ли закрит Централният артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово"?". Причината да се стигне до референдум са твърденията, че именно полигонът е основен замърсител на въздуха на града. Те, обаче бяха неколкократно отричани от експерти и опровергавани от изследвания. Миналата седмица министрите на отбрана и околната среда Тодор Тагарев и Юлиян Попов заявиха, че полигонът "Змейово" не е източник на вредни вещества, които да влошават качеството на атмосферния въздух.
Законността на референдума за Змейово бе обжалвана и от Районната прокуратура в Стара Загора, но съдът отхвърли искането на държавните обвинители. Допитването до гражданите за бъдещето на "Змейово" струва около 200 000 лева.

 


Три ракети паднаха в южната част на Бейрут

 

Най-малко трима души бяха ранени, след като ракети паднаха в южната част на ливанската столица Бейрут. Една от тях е паднала в автосалон, а другата в жилищна сграда. По непотвърдена информация, тя не се е взривила. Ливанският вътрешен министър заяви, че 107-милиметровите рекети с радиус 8 километра най-вероятно са изстреляни от югоизток. Анонимен източник, цитиран от агенция Франс прес е обяснил, че става въпрос за руски ракети „Град”. Районът, в който са паднали ракетите е контролиран от Хизбула, коментират местните медии. До момента няма официално потвърждение от ливанските власти за това кой стои зад нападението, но вероятно то е свързано с конфликта в съседна Сирия. Вчера, лидерът на Хизбула Хасан Назрала обеща на привържениците си, че ще победят в съседна Сирия. Световните медии припомнят, че там движението подкрепя режима на президента Башар Асад.

 


Френски войник беше наръган с нож в оживено предградие на Париж

 

Френски войник беше наръган с нож по време на дежурство в оживено предградие на Париж. Властите квалифицираха случилото се като терористичен акт. Неизвестен мъж от северноафрикански произход се приближил в гръб на тримата патрулиращи военнослужещи. След това извадил малко, джобно ножче и го забил във врата на един от тях. 23-годишният войник е загубил голямо количество кръв, но състоянието му вече е стабилно. Нападателят е успял да избяга, като се скрил сред множеството пазаруващи в близките магазини хора. Свидетели разказаха, че заподозреният носел традиционна за мюсюлманите бяла роба. След като извършил нападението, той бързо я съблякъл и побягнал. На записа от охранителните камери се вижда, че под робата носи европейски дрехи. Френският президент Франсоа Оланд заяви, че няма директна връзка между убийството на войник в Лондон в сряда, за което бяха арестувани ислямисти.