От БЛС заплашват с национален протест

Лекари заплашват с национален протест и спиране на работа, ако до 15 юни парламентът не гласува приоритетно промени в Наказателния кодекс, които да гарантират защитата им по време на работа. Повод за недоволството на лекарите стана поредният побой над екип на Спешна помощ преди два дни. От браншовия съюз заплашиха, че ще организират масови протестни акции, по време на които ще се обслужват само спешни случаи. 

 

От лекарската организация внесоха в миналото Народно събрание законопроект, който предвиждаше криминализиране на посегателствата над медици. Промените бяха приети само на първо четене.

 

В края на миналата година парламентът прие на първо четене побоят над лекари да бъде приравнен с посегателството върху полицаи, прокурори, частни съдебни изпълнители, митнически и данъчни служители. Промяната тогава внесе депутатът от „Синята коалиция” Ваньо Шарков. В края на ноември предложението се прие с почти пълно единодушие.

 

Само един депутат гласува против. Справка на Нова ТВ показа, че той е от ГЕРБ. Ако предложението беше прието – за тежка телесна повреда над медик побойниците можеха да получат от 5 до 15 години затвор. При средна телесна повреда наказанието е от 3 до 10 години лишаване от свобода, а за лека от 1 до 5 години затвор. В момента наказанията за нападателите са по-леки и често присъдата е пробация.

 

В случая с нападението от преди дни, трима от задържаните бяха освободени само след ден. А въпросната промяна в закона  така и не минава на второ четене в парламента заради отказ на правната комисия да я разгледа. Председател на правната комисия в предишния парламент бе Искра Фидосова. При първото четене на закона тя присъства в залата, но не участва в гласуването.