Причината е замърсяване на въздуха, причинено от горски пожари на о. Суматра

Сингапур призова жителите си да не излизат на открито заради най-голямото досега замърсяване на въздуха. Нивото му е достигнало опасни за здравето на хората стойности. То е предизвикано от горски пожари на о. Суматра в съседна Индонезия. Димът е засегнал 20 милиона души, включително и в Малайзия, където бяха затворени 200 училища.


Министър-председателят на Сингапур предупреди, че замърсяването може да се задържи седмици. Той призова хората да стоят по домовете си и да избягват да излизат на открито. Смогът е предизвикан от умишлен пожар на индонезийския остров Суматра.


Огънят е подпален, за да се почисти земя за обработка и да се генерира дим по време на сухия сезон, за да се предизвика изкуствено дъжд, коментират експерти. Въпросът доведе до остра полемика между Сингапур и Индонезия  за това кой носи отговорност за смога.


Сингапурският министър на околната среда обяви, че никой няма право да застрашава здравето на хората. В отговор индонезийският му колега подчерта, че съседната държава се държи по детски.


Замърсяването засегна и въздушния трафик. Авиодиспечерите в Сингапур работят в състояние на силно понижена видимост. Хиляди хора пък купуват маски, за да се предпазят от вдишване на вредните частици.