Те били свалени от автобус, с който членове на екипажа отивали към хотела си

Двама пилоти от Турските авиолинии са били отвлечени в Ливан близо до международното летище в Бейрут. Мъжете били свалени от автобус, с който членове на екипажа и пътници отивали към хотела си. Малко след инцидента, Турция призова гражданите си да отложат пътуванията си до Ливан, а онези, които пребивават в страната, да я напуснат.


Двамата пилоти са били отвлечени в 3 часа през нощта местно време. Те се качили на автобуса на терминала на международното летище, който трябвало да ги откара в местен хотел, за да пренощуват. Най-малко четирима въоръжени мъже спрели рейса и свалили от него двамата турски граждани. Останалите пътници - също служители на турските авиолинии - са невредими.


Турското външно министерство поддържа интензивен контакт с ливанските власти по случая. Започнало е и масирано разследване. Засилено полицейско присъствие се забелязва в района на летището в Бейрут, както и около офисите на Турските авиолинии в ливанската столица.


До момента никой не е поел отговорност за отвличането, но се смята, че то е свързано с конфликта в съседна Сирия. Турция подкрепя сирийските сунитски бунтовници, а по-голяма част от ливанската шиитска общност е на страната на президента Башар Асад.