С ветото си той забрани на кабинета да прави бюджетната политика, каза Станишев

ГЕРБ се отрече от политиката на Симеон Дянков. Остана последният Мохикан – Росен Плевнелиев, който иска да запази бюджета на ДянковТова заяви от парламентарната трибуна лидерът на „Коалиция за България” Сергей Станишев

 

С ветото си президентът забрани на настоящия кабинет да прави бюджетната политика, допълни той.

 

Преди три месеца заварихме разрушена държавност и смазано общество. В предишните четири години парламентът бе превърнат в гумен печат”, коментира още Станишев. 

 

Той нарече Плевнелиев президент, „избран с тежки измами и манипулации”. По думите му „затова вероятно е послушен, докато дойде времето на бившия министър-председател”.

 

Според лидера на левицата правителството работи въпреки политическите усилия да му се попречи, въпреки усилията на бившите управляващи „да си запази техните калинки и да смучат от държавата”.

 

Ветото на президента е част от огромните напъни да се попречи на демокрацията и нормалната държава, каза Станишев. Той не смята, че основните дебати са икономически. 

 

Лидерът на БСП подчерта, че не вярва Плевнелиев да  не знаел, че още минала година бюджетът е определен като неосъществим. 

 

Според Станишев президентът се вживява в ролята на политически инженер. „Показва, че изпълнява волята на ГЕРБ, която го назначи за президент”, обобщи лидерът на БСП.

 

Социалистите подкрепят кабинета „Орешански”, защото „тряба да се подкрепят хората и малките и средни фирми”.