Според него новата отсечка е трябвало да бъде пусната веднага

Кабинетът незабавно да подаде оставка заради инцидента при пътния възел "Яна", призовава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

 

Той изказа съболезнованията си към близките на жертвите. След което призова премиера Пламен Орешарски да се освободи от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, а прокуратурата да се самосезира заради „престъпното нехайство на строителния министър, който забави откриването на готовия участък от магистралата”. 

 

„В последните дни на няколко пъти настоях управляващите да пуснат в движение готовата отсечка от автомагистрала "Хемус", зада бъде отпушена тапата, създаваща огромни задръствания в разгара на отпускарския сезон”, заяви Борисов. „Това не беше 
направено. В резултат на което се стигна до този тежък инцидент,който можеше да бъде избегнат”, смята лидерът на ГЕРБ. 

 

Според него само вчера колоната от автомобили на входа и изхода на София е надминавала 8 километра.

 

„С часове в огромното задръстване бяха блокирани, в най-голямата жега, автомобили с хора, които се връщат от почивка, автобуси от и за морето, камиони. Това са граждани, 
които с данъците си са допринесли за изграждането на магистралата. Умишленото предизвикване на излишно напрежение и нерви у тях очаквано доведоха до днешния фатален инцидент”, смята Борисов. 

 

По думите му никой не е имал за цел да прави политически дивиденти от новата отсечка. 

 

Министър Десислава Терзиева отговори на думите на Борисов, като призова да не се правят популистки изказвания с които се трупат политически дивиденти от инцидента.

 

„Не бих си позволила да пусна пътен участък, ако няма гаранции за качеството на строителството и безопасността на движещите се по него”, заяви тя. „Причините за пътния инцидент се уточняват от органите на МВР. Катастрофата е на прав участък, на близо 5 км от пътен възел „Яна”. Временната организация на движение за новоизградения участък не би могла да има връзка с тежкия инцидент на АМ „Хемус“, коментира министърът на регионалното развитие.