Кметът на София коментира и тежката катастрофа край гара Яна

Нашите експерти, които бяха на място, смятат, че става въпрос за проблеми с експлоатацията”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНР. Газова бутилка се взриви в китайски ресторант в центъра на столицата в неделя вечер и рани 11 души. 

 

Тя потвърди, че огледите продължават и се очаква до края на седмицата да бъде приключена експертизата по случая. Полицейските инспектори са приключили своето разследване на мястото. От МВР съобщиха, че е потвърдена версията за взривена газова бутилка в заведението на булевард "Цар Освободител"В момента продължават процесуално-следствените  действия на разследващите полицаи под наблюдението на Софийска градска прокуратура.

 

Кметът на столицата допълни, че според експертите е имало проблем с експлоатацията на обекта. Не са били издадени всички нужни документи за функционирането му. Регистрацията е направена през 1993-94 г., а договорът за наем на помещението е от 2002-а година.

 

Фандъкова потвърди, че няма тежки поражения по носещата конструкция и риск от срутване на сградата. Констатирани са щети в 16 жилища и 4 офиса. Според кмета на София виновните за инцидента, който можеше да струва живота на десетки хора, трябва да поемат отговорност и да понесат последствията от небрежността си.

 

По случая с тежката катастрофа на гара Яна, Фандъкова заяви, че вярва и такава е и практиката в общината, при големи инфраструктурни обекти с приключени строителни дейности да се пуска движението, независимо, че след това има още работа по издаване на разрешителното. "Настоявах още в петък, разговарях с директора на АПИ, събота и неделя да пуснат движението. Не виждах причина да не се пуска движението", допълни тя.