Пожарът е пламнал около 8:10 часа сутринта, няма пострадали

Голям пожар в сградата на Драматичния театър в Пловдив вдигна на крак рано тази сутрин цялата пожарна в града. Освен сцената изгоря и голяма част от покрива на театъра. Няма пострадали хора, защото всички са били евакуирани. Министърът на културата Петър Стоянович прекъсна отпуската си и спешно пристигна на мястото на инцидента.

 

Сигналът за пожара е подаден към 8.10 сутринта от минувачи, които са видели пламъците от покрива. Въпреки че в сградата веднага се е задействала пожаро-охранителната система, охраната не успяла да се обади в пожарната.

 

Огънят е тръгнал от подземието на аванссцената и за секунди е обхванал дървената настилка, завесите, декорите, осветлението и озвучителната техника. Пламъците са стигнали до покрива. Сградата е опушена, а помещенията са задимени.

 

Явно има доста поражения. Слава Богу не е засегната много залата. Опушена е, но това може да се почисти и да се оправи. Изгорял е част от декора на „Възвишение“, каза директорът на театъра Кръстьо Кръстев.

 

Всички репетиции и представления, планирани в голямата зала на театъра се отменят. Международният фестивал “Сцена на кръстопът“, който трябва да започне след две седмици  ще бъде спасен. Той ще се играе в Синдикалния дом, заяви министърът на културата, който огледа щетите.

 

Ще направим подробен оглед и няма да оставим нещата. Министерството ще помогне с финансови средства за ремонта и Пловдив ще има театър”, каза министър Петър Стоянович.  

 

Според една от версиите пожарът е причинен или от късо съединение или от работници, които са извършвали ремонт в театъра.

 

Причините тепърва ще се установяват. С точност не можем още да кажем какви са”, каза главен инспектор Димитър Стоенчев от РС ПАБ-Пловдив.

 

Репортер: Благой Бекриев