"Тъмно сините" вече са изпратили първите си въпроси до институциите

От ДСБ започват инициатива, която са нарекли "Извънпарламентарен контрол". Това съобщи заместник-председателят на партията Атанас Атанасов.

 

„Тъмно сините” ще изпращат въпроси до институциите по реда на Закона за достъп до обществена информация. 

 

Вече са зададени и първите въпроси. Атанас Атанасов е изпратил запитване до финансовия министър Петър Чобанов с каква служебна обществена информация е разполагал той, когато е назначил Николай Попов за заместник-директор на Агенция "Митници". 

 

„Питаме как този човек ще борави с класифицирана информация, след като през 2009 година, когато е бил началник на столичната дирекция за борба с организираната престъпност, му е отнет достъпът до класифицирана информация заради съмнително поведение”, заяви Атанасов.

 

Освен това от ДСБ искат от премиера Орешарски да им предостави цялата служебна информация за назначаването на Емил Иванов за областен управител на София-област. Атанас Атанасов попита и дали преди да назначи Иванов, Орешарски се е запознал с докладите и констатациите на Сметната палата за периода 2005-2009 година за дейността на областната управа на София-област, когато управител отново беше Емил Иванов.

 

От ДСБ имат намерения да продължават да задават въпроси и отбелязаха, че възможностите за извънпарламентарен контрол са много по-широки от тези за парламентарен.