Според журналиста Петьо Блъсков изходът от тази криза минава през избори

„Писах много нестабилна тройка на правителството главно заради психическата им стабилност”. Така проф. Михаил Константинов коментира в „Здравей, България” първите 100 дни на кабинета „Орешарски”.  По думите му управляващите са подложени на огромен стрес. Той дори каза, че му е мъчно за тях.

 

„Ако погледнете как изглежда кабинета той е жалка работа и в момента си рушат здравето”, добави още той. Според него е дошъл момента, в който всеки трябва да отстъпи - и управляващите, и протестиращите. „Без това отстъпление няма как да се обединим, а обединение много ни е нужно”, смята още професорът. 

 

„Кабинетът е в много странно положение, но това е функция на парламентарната ситуация, а тя  много крива”, коментира от своя страна журналистът и главен редактор на вестник „Репортер” Петьо Блъсков. Според него изходът от тази ситуация минава през избори.

 

„Нека работят по най-тежките и актуални проблеми, но да обърне и много сериозно внимание на подредбата и организацията на изборния процес”, каза още Блъсков. Според него е крайно време политическата група да се успокои и да разбере, че трябва да има промяна в изборната система. По думите му политиците са обединени в нежеланието си да променят изборната система и да не правят нищо. 

 

Проф. Константинов каза, че има три варианта за нова изборна система. "В два от тях се предвижда да има мажоритарен избор на половината от народните представители. Това означава смяна на елитите. Партиите обаче не искат да бъдат сменени елитите. Депутатът ни мисли, че е в Народното събрание до живот, че ще векува там. Истината е, че принципът трябва да е следният - отиваш в парламента за 4 години, свършваш някаква работа и си заминаваш", каза той. 

 

Попитан какво направи и какво не през първите 100 дни правителството Константинов отговори, че положението на хората няма да се оправи веднага, икономиката пък е твърде инертно нещо, за да стартира от днес за утре. „Българската икономика трябва да се оживи, да се определят националните приоритети и да помогнем на тези клонове, които считаме за перспективни”, смята той. 

 

Според Константинов битката с монополите се води бутафорно. „Извадени са едни дървени мечове и се размахват по сцената”, каза той. 

 

По думите на Блъсков тези фокуси с цените са били възможни при социализма. „В реалния свят такива магии няма”, добави журналистът. Той е на мнение, че който говори за намаляване на цените лъже. 

 

"ГЕРБ удариха силен шамар на протеста, като казаха, че демонстрациите са техни. Оттук нататък каквото и да се случи, ще бъде протестът на ГЕРБ срещу този на БСП", заяви Петьо Блъсков. По думите му с това действие ГЕРБ са помогнали на управляващите.

 

Целия разговор с проф. Михаил Константинов и Петьо Блъсков гледайте във видеото.