Операцията ще струва на компанията собственик 600 милиона евро

След около тричасово забавяне заради силна буря започна изправянето на италианския туристически кораб "Коста Конкордия". Уникалната операция предвижда корабът да бъде завъртян на 65 градуса с помощта на стоманени въжета и противотежести.

  
Италианските власти дадоха разрешение да започне операцията по изправяне на "Коста Конкордия", който през януари миналата година се вряза в скала край тосканския остров Джилио. Това е най-сложната в инженерно отношение морска спасителна операция, провеждана досега. 


300-метровият корпус на кораба, който тежи 114 000 тона, ще бъде изправен и закрепен върху бетонна платформа с размерите на футболно игрище. В следващите месеци предстои "Коста Конкордия" да бъде приведен в плавателен режим и откаран до някое от италианските пристанища, за да бъде нарязан за скрап.


Операцията, която се очаква да продължи около 10-12 часа, ще струва на компанията собственик 600 милиона евро. Цената на самия кораб е 450 милиона евро. Срещу капитана на кораба Франческо Скетино, за когото се смята, че е насочил кораба към скалистите плитчини на остров Джилио, се води дело.