Мотивът за престъплението е все още неясен

Бивш военен е единственият нападател убил 12 души при атаката в команден център на американските военноморски сили във Вашингтон. Подозренията за наличието на съучастници на 34-годишния Aрън Aлексис не са се оправдали.

    
Стана ясно и че Алексис е бил убит при престрелка с органите на реда, а не се е самоубил. 


Мотивът за атаката, при която бившият военен разстреля една дузина служители на възраст между 46 и 73 години, остава неясен


Арън Алексис е служил във флота от май 2007 до януари 2011-а година, но е бил разжалван след серия от провинения. Впоследвие афроамериканецът от Тексас станал будист и бил нает от частна фирма, която работела по компютърната мрежа на военния комплекс. 


По всичко личи, че Алексис е имал валиден пропуск за силноохранявания команден център. В досието му има два случая на злоупотреби с оръжия, но до присъда не се е стигало. 


Американският президент Барак Обама определи деянието на Алексис като „акт на страхливец”. Държавният глава разпореди свалянето наполовина на националните флагове на Белия дом и Капитолия в памет на жертвите на поредната масова стрелба в Съединените щати.