Фермерите ще получат помощ от 70 милиона лева ако Европейската комисия приеме предложението

70 милиона лева ще бъдат отделени от държавния бюджет през 2014 година, ако Европейската комисия разреши на правителството да раздаде ваучери на фермерите, с които те да покрият разходите си за част от акциза за горивото си. Това обяви заместник-министърът на финансите Людмила Петкова.

 

Общо промени в пет закона за данъчното облагане на граждани и фирми предвиждат от правителството, добави тя, но нито една от тях все още не е официално огласена.


Ако земеделец отглежда слънчоглед и декларира, че за целта му са необходими  800 литра гориво, той ще получи през 2014 година по предварителни разчети отстъпка от 39 ст. на литър гориво. От министерството на финансите изчисляват, че това ще е облекчение за фермерите, от около 312 лв.


„Първоначално земеделците ще получат 60% от стойността на декларираното количество, под формата на ваучери. Това прави малко над 180 лв., вместо 312 лв.”, казва заместник министър Петкова. Намалението е заради европейските изисквания за прозрачност и сигурност при помощите за фермери.


България е изпратила до Европейската комисия уведомление за намаляване на акциза върху природния газ за период от 6 г. т.е. до 2019 година. Това ще доведе до задържане на цените на моторното гориво от такъв източник с близо 80%, показват разчетите.


Повече по темата гледайте във видеото.