Трифон Колев е подал седем жалби в Комисията за защита от дискриминация

Историята на 44-годишния Бойко Тодоров от Вакараел, за който миналия четвъртък ви разказахме, че се нуждае от хоспис, провокира наш зрител да сподели преживяното в родните болници през последната година и половина от живота на съпругата му. Към момента Трифон Колев е подал седем жалби в Комисията за защита от дискриминация, една от които е насочена срещу липсата на регламент за палиативна грижа т.е. грижа, която да облекчи болките на тежкоболни хора.

 

Преди четири години съпругата на Трифон Колев заболява от рак на дебелото черво. За осемнайсет месеца тя преживява три операции, химио и лъчетерапия в четири болници в страната, но усложненията са много, а болестта безпощадна. Жената умира в ръцете на съпруга си, 14 дни след като са я изписали от болница.

 

Парадоксално епикризата е дадена на близките седмици след смъртта й и то, след като те я искат по Закона за достъп до обществена информация. Но според съпруга й и има и по-страшно: „Да не ти предоставят информация, че имаш някакви права дадени от закон, Закона за здравето. Там е казано, че всеки пациент има право на палиативни грижи. Да, има право, ама кой му го дава, то няма наредба…”

 

Всъщност за онкоболните има клинична пътека, която осигурява 20 дни палиативна грижа. За това обаче семейството не било информирано. Случаят Трифон Колев описал в жалба. Сега чака отговор от Комисията за защита от дискриминация.

 

Подробности за случая ще научите от видеото.

 

Репортер: Йовка Драганова